Γραμματικακης Ιωαννης

Γραμματικάκης Ιωάννης
Επιμελητής Α΄ ΄ΕΣΥ, Γ΄Μ/Γ Κλινική ΕΚΠΑ, ΠΓΝ "Αττικόν", Συντονιστής Μεταπτυχιακού Προγράμματος ΕΚΠΑ, "Παθολογία της κύησης"

Ο Ιωάννης Εμμ. Γραμματικάκης γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατόπιν εξετάσεων εισήχθη στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, απ΄όπου και αποφοίτησε με βαθμό «άριστα».

Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως Αγροτικός Ιατρός στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου Λασιθίου Κρήτης, τόπο από τον οποίο έλκει και την καταγωγή του. Κατόπιν εξειδικεύτηκε στη Μαιευτική/ Γυναικολογία στο «Αρεταίειο» Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Υπήρξε αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ειδικευομένων Μαιευτικής/ Γυναικολογίας (ENTOG) από το 2003 έως το 2006. Κατέχει δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στα πλαίσια της εκπονούμενης διδακτορικής του διατριβής, την οποία και απέκτησε από τη Β΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, έλαβε κατόπιν αξιολόγησης, υποτροφία του DAAD (German Academic Exchange Service) και εργάστηκε στο Μόναχο επί ένα έτος (Dpt of Obst and Gyn-Red Cross Hospital). Επίσης, έλαβε μέρος σε μετεκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγών ειδικευομένων ιατρών, στα πλαίσια των οποίων παρακολούθησε τις δραστηριότητες των Μαιευτικών Γυναικολογικών Κλινικών στο Erasmus Medical Center του Rotterdam και στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Σήμερα υπηρετεί στη Γ΄ Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών με το βαθμό του Επιμελητή Α΄, με ιδιαίτερο πεδίο ενδιαφέροντος την ενδοσκοπική χειρουργική, την παθολογία της κύησης ενώ είναι υπεύθυνος της Κλινικής μιας Ημέρας.

Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, έχοντας λάβει διακρίσεις (βραβεία-έπαινοι), ενώ έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Έχει μεταφράσει ιατρικά συγγράμματα από τα Γερμανικά και Αγγλικά στην ελληνική γλώσσα. Επίσης, είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Ιστορίας Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια με θέματα σχετικά με την Ιστορία της Ιατρικής.

Επίσης, οργάνωσε και επιμελήθηκε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Παθολογία της Κύησης». Είναι υπεύθυνος διοργάνωσης εκδηλώσεων αγωγής υγείας και πρόληψης γυναικολογικών νοσημάτων (ενημερωτικές διαλέξεις, δωρεάν προληπτικός πληθυσμιακός έλεγχος κα) σε συνεργασία με μεγάλο αριθμό Δήμων και φορέων σε όλη τη χώρα. Τέλος, είναι εθελοντής ιατρός σε πολλούς φορείς και οργανισμούς, ενώ κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παρολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004 συμμετείχε εθελοντικά στην οργάνωση και λειτουργία της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού.