Μυρωνιδου-Τζουβελεκη Μαρια

Μυρωνίδου-Τζουβελέκη Μαρία
Καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Τμ. Ιατρικής, ΑΠΘ
Περισσότερες Πληροφορίεςmmyronid@auth.gr

Η κ. Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη γεννήθηκε στη Θεσ/νίκη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., απέκτησε την ειδικότητα της Αναισθησιολόγου και αναγορεύτηκε διδάκτορας Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ. Από το Μάρτιο του 1982 εργάζεται στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας, και από το 2011 υπηρετεί στη βαθμίδα της Καθηγήτριας στο Α΄ Εργαστήριο Φαρμακολογίας.

Στη πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης παρακολούθησε πλήθος μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων και φιλοξενήθηκε σε αναγνωρισμένα Εργαστήρια και Κλινικές του εξωτερικού (Νοσοκομείο S. Gerardo στη Monza της Ιταλίας, UNICAM στο Cambridge (Αγγλία), Έδρα Φαρμακολογίας και Χημειοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου (Ιταλία), Ocular Repair and Regeneration Biology Research Unit (ORB) - Institute of Ophthalmology, University College of London, School of Pharmacy, University of London (Αγγλία)).

Έχει συγγράψει περισσότερες από 400 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 10 βιβλία ή κεφάλαια σε βιβλία και είναι μέλος πολλών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αποτελούν: η φαρμακολογία του πόνου και του νευρικού συστήματος, μοριακή φαρμακολογία της φλεγμονής – ο ρόλος του ΝΟ, φαρμακολογία των εξαρτησιογόνων ουσιών, μεταφραστική εργασία του αρχειακού συνόλου των επιστολών Ι.Ν. Παπάφη από την Ιταλική στην Ελληνική, ιστορία της Ιατρικής, με έμφαση στη Φαρμακολογία.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εξωστρεφείς δράσεις του πανεπιστημίου προς την κοινωνία και στη διάδοση της επιστημονικής γνώσης στην κοινότητα . Από το 2013 σε συνεργασία με φοιτητές του ΑΠΘ δημιούργησε και συντονίζει το εγκεκριμένο από το ΥΠΕΘ εκπαιδευτικό πρόγραμμα αγωγής υγείας “Med_School” για μαθητές δευτεροβάθμια εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια του διοικητικού έργου του πανεπιστημίου χρηματίζει διευθύντρια του τομέα Φυσιολογία και Φαρμακολογίας ενώ έχει διατελέσει μέλος πλήθους επιτροπών.

Αναλυτικότερα για το έργο της βλ.: http://www.med.auth.gr/users/mmyronidauthgr