Αβραμιδου Αμαλια

Αβραμίδου Αμαλία
Λέκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμ. Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών ΔΠΘ
Περισσότερες ΠληροφορίεςΠερισσότερες Πληροφορίεςaavrami@bscc.duth.gr

Η Αμαλία Αβραμίδου είναι λέκτορας Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης από το 2014. Είναι πτυχιούχος και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Κλασική Αρχαιολογία από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ εκπόνησε το διδακτορικό της στο Department of Classics του Johns Hopkins University, Baltimore, MD. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ανασκαφές κι έχει λάβει διάφορες υποτροφίες και επιχορηγήσεις, τόσο για σπουδές (Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα), όσο και για δημοσιεύσεις (Alexander S. Onassis Foundation).

Έχει εργαστεί σε αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και μουσεία (Northwestern University, Bowling Green State University, Université libre des Bruxelles, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Walters Art Museum, Baltimore Art Museum), ενώ στην Ελλάδα έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Το δημοσιευμένο της έργο περιλαμβάνει, πέραν της μονογραφίας της (The Codrus Painter, 2011), πλήθος άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, λήμματα σε καταλόγους εκθέσεων, βιβλιοκρισίες, μεταφράσεις, τη συν-επιμέλεια ενός τιμητικού τόμου (Approaching the Ancient Artifact, 2014) και την από κοινού συγγραφή ενός ακαδημαϊκού e-εγχειριδίου (Αττική κεραμική. Συμβολή στις σχέσεις Αθήνας και Θράκης, 2015). Παράλληλα, συμμετέχει ενεργά σε ερευνητικά προγράμματα (επικεφαλής στον ΚΑΛΛΙΠΟ), σε διεθνή περιοδικά (κριτής στο Classical Journal, 2016) και σε διεθνείς οργανωτικές επιτροπές (Classical Pottery of the Northern Aegean and its Periphery, Archaeology and History of Lydia, 2017), ενώ παρουσιάζει συστηματικά την έρευνά της σε συνέδρια και ημερίδες εντός κι εκτός Ελλάδας.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης και αρχαιολογίας, και εστιάζουν στη μελέτη της κεραμικής και εικονογραφίας, σε θέματα ιστορίας και αρχαιολογίας της αρχαίας Θράκης,καθώς και σε ζητήματα λατρείας, εμπορίου και διαπολιτισμικών σχέσεων μεταξύ Ελλήνων και άλλων λαών της Μεσογείου.

Αναλυτικότερα για το έργο της βλ.: http://bscc.duth.gr/staff/dep/Avramidou.shtml και https://duth.academia.edu/AmaliaAvramidou